Výzkumný tým Bejo vyvinul inovaci se zdokonalující úpravu osiva B-MOX, pro rychlejší a vyrovnanější vzcházení. Technologie B-MOX stimuluje růst v počáteční fázi a zlepšuje vitalitu rostlin. Během celého období růstu rostliny vykazují zlepšenou toleranci ke stresu a lepší celkový zdravotní stav, který je výsledkem lépe rozvinutého kořenového systému.
Dr. Liesbeth van der Heijden, vedoucí projektu Oddělení technologie osiva firmy Bejo, je velice nadšená: “Úprava B-MOX je speciálně vyvinuta pro moderní pěstitelské metody, které kladou důraz na silné a zdravé rostliny odolnější stresu. Přišli jsme s unikátní úpravou B-MOX, nyní jen pro mrkev a kořenovou petržel, a jsme přesvědčeni o potenciálu pro další plodiny.”
Během minulých let Bejo intenzivně testovalo tuto inovaci na rozsáhlých plochách v zemích s chladnějšími klimatickými podmínkami. Zde je očekávání, že B-MOX bude mít velký vliv na sazenice během počátečního chladnějšího období růstu. Výsledky ukazují, že se plodiny vyvíjejí rovnoměrně a uniformě během pěstitelského období, což přispívá ke zlepšení chuťových vlastností. V následujících letech bude Bejo pokračovat ve vývoji a testování B-Mox také pro teplejší klimatické podmínky.
Robert Schilder, obchodní manažér pro Benelux a Skandinávii říká: “Jsem hluboce přesvědčen o výsledcích pokusů, které jsem viděl na našich pokusných políčkách a také u našich zákazníků. Plodiny zdravě a krásně rostou během naprosto celého pěstitelského období a to přispívá ke značně vyššímu zapojení porostu ve srovnání s normálním osivem. Navýšení výnosu o 15 % u plodin jako je mrkev a kořenová petržel nebylo nikterak výjimečné. Ale důležitější je, že B-Mox pomáhá pěstitelům snížit podnikatelské riziko během citlivých prvních týdnů pěstování a zároveň v pozdějším období zlepšuje toleranci vůči stresu a nižším teplotám”. vyšší energii při vzcházení •stimuluje růst v počáteční fázi •zlepšuje vitalitu rostlin •vede ke zlepšení tolerance vůči stresu a k lepšímu celkovému zdravotnímu stavu •podporuje hladký, rovnoměrný rozvoj rostlin •přispívá k lepším chuťovým vlastnostem •B-MOX je velmi slibný pro ekologické pěstování To vede k: •nižšímu podnikatelskému riziku •nižší potřebě ochrany rostlin •vyššímu výnosu a výtěžnosti z hektaru B-mox je v současné době dostupný u předklíčeného osiva mrkve a kořenové petržele.