Poptávka po zdravých, udržitelně vyráběných potravinách, včetně zeleniny a ovoce, roste. Přesto pěstitelé na celém světě čelí řadě výzev. Dobrá zemědělská půda, voda a suroviny jsou stále vzácnější. Na mnoha místech způsobuje změna klimatu méně stabilní podmínky pro pěstování. Organizace OSN pro výživu a zemědělství odhaduje, že až 40% světových potravinářských plodin je každoročně zničeno chorobami a škůdci. Pro udržitelnou produkci a lepší zabezpečení sklizně potřebují profesionální pěstitelé plodiny, které zůstanou zdravé v obtížných podmínkách. Všechno to začíná silnými odrůdami a silnými osivy. V posledních několika desetiletích dosáhlo Bejo mnoha inovací v šlechtění zeleniny, produkci a zpracování osiva a do budoucna vidíme spoustu příležitostí k dalšímu pokroku.

Produkce osiva
Šlechtitelské společnosti jako Bejo neustále hledají způsoby, jak zlepšit zdraví rostlin. Děláme pokrok v nových odrůdách s lepší odolností vůči suchu a určitým chorobám a škůdcům. (Viz článek „Zkoumání přirozené odolnosti u zeleninových plodin nikdy nekončí“.) Ale i když pěstitelé mají přístup k silným odrůdám odolným vůči chorobám, kvalita osiva se může výrazně měnit. Zdravé plodiny začínají zdravým osivem. Prvním hlavním faktorem ovlivňujícím kvalitu je způsob produkce osiva. Bejo má výrobní závody v různých částech světa. Můžeme tedy pracovat za nejlepších klimatických podmínek, abychom vytvořili zdravé a silné osivo a zároveň omezili rizika, jako jsou nepříznivé povětrnostní podmínky a tlak nemoci. Naše produkční stanice dodržují přísné protokoly, které zajišťují kvalitu a zdraví rostlin, s podporou od odborných poradců pro plodiny a vědců.

Produkční výzkum
Naši výzkumníci v oblasti produkce osiva se zabývají faktory prostředí, které ovlivňují kvalitu osiva. Zajímá nás například epidemiologie - věda o vývoji nemocí a zamoření a jejich šíření semeny. Znáte-li svého nepřítele, máte lepší pozici v boji proti němu. Dále se zaměřujeme na optimální vzdálenosti výsadby pro zajištění rovnoměrného, ​​kratšího období květu, což vede k rovnoměrnějšímu zrání a velikosti semen. To nám v kombinaci s optimálním dobou a metodami sklizně umožňuje sklízet uniformní partie.

Získali jsme například více znalostí o cestách infekce bakterií Xanthomonas u rostlin a semen. Inovativní metody detekce nám umožňují rychle objevit místně patogen, i když pouhým okem nejsou vidět žádné příznaky. To nám dává více možností kontroly ve výrobním procesu. Pro produkci vysoce kvalitních osiv vybíráme mateřské linie, které produkují dobrý pyl a provádíme výzkum pro stanovení ideální doby opylení. Provádíme také rozsáhlý výzkum toho, jak včely a další hmyz působí jako přírodní opylovače. (Viz článek „Včely a Bejo: přirození partneři v produkci osiva“).

Technologie osiva pro vynikající produkt
Po produkci důkladně testujeme, zlepšujeme a dále zpracováváme všechna semena v našem technologickém zařízení pro osivo ve městě Warmenhuizen, v Holandsku.

Analýza a zdraví osiv
Každá partie osiv se podrobí v průměru 25 testům. Zkoumáme vlastnosti, jako je čistota, obsah vlhkosti, počet stejných rostlin (pro rostlinné školky) a klíčivost. Testujeme také na bakteriální, virové a plísňové infekce, o nichž je známo, že jsou přenositelné osivem.

Analýza DNA a multispektrální zobrazení
Nová technologie nám poskytuje ještě více způsobů, jak zlepšit zpracování semen. Nyní pomocí analýzy DNA shromažďujeme přesná data o patogenech. V současné době experimentujeme s novými způsoby výběru nejlepších semen pomocí rentgenové technologie a multispektrálního zobrazování. Máme velké naděje pro umělou inteligenci a strojové učení, ačkoli tyto technologie jsou stále ještě v rané fázi.

Čištění a zpracování osiva
Analýza příchozích partií nám umožňuje určit, které techniky čištění a ošetření bude potřeba. Například semena chřestu jsou relativně velká, zatímco celerová semínka jsou malá. Semena červené řepy jsou přirozeně velmi zaprášená; semena Brassica jsou kluzká. Faktory jako tyto ovlivňují způsob, jakým zpracováváme a ošetřujeme semena.

Kvalita a odolnost vypadají podle definice jako od sebe oddělené světy. Podstatou naší práce je jejich propojení. Vyžaduje to spoustu trpělivosti a odhodlání v procesu šlechtění.

Theo van der Horst

Dezinfekce osiva
Různá ošetření semen znamená, že pěstitelé mohou počítat s dobrou klíčivostí a zdravými uniformními plodinami. Bejo používá řadu dostupných ošetření ke zvýšení hodnoty osiva pro pěstitele. Jedním je fyzická dezinfekce. Investovali jsme do pokročilých metod, jako je vakuové ošetření horkou vodou a párou, které nám umožňují zaručit, že naše osiva jsou zdravá. Škodlivé bakterie a houby nemají šanci. Ošetření se liší podle plodiny, někdy i podle odrůdy a záleží na tom, kde se semeno použije. Náchylnost k určitým chorobám se liší podle geografického regionu a také se liší předpisy týkající se zdraví rostlin. I v této oblasti postupuje technologie. Dbáme na inovace, které nabízejí nové způsoby zlepšení zdraví osiva. Například dezinfekce plazmou a ozonem vykazují do budoucna důležitý potenciál jako fyzikální metody šetrné k životnímu prostředí.

Vylepšení osiva
Abychom zajistili, že plodiny budou těžit z rychlého startu a rovnoměrného růstu, používáme technologii aktivace, předklíčení. Jedná se o pokročilou technikou, při které je klíčivý proces semene aktivován a poté zastaven. Léta výzkumu a vývoje v našich laboratořích vedly k technologii B-Mox, receptu vylepšujícím osivo, který zvyšuje výhody použití aktivovaného osiva. B-Mox posiluje rostliny v počátečním stádiu, snižuje pěstitelská rizika ve zranitelné fázi raného růstu a zvyšuje odolnost rostlin během vegetačního období. B-Mox je udržitelná technologie a je ideální pro ekologické zemědělství.

Obalování
Obalování osiva také přináší pěstitelům přidanou hodnotu. Za prvé, semena s jednotným potahem jsou vhodnější pro secí stroje a jsou snáze vidět v půdním lůžku. Za druhé, můžeme také přidávat další přísady, abychom chránili zranitelné klíčící rostliny proti chorobám a škůdcům v půdě a pomohli tak předcházet problémům, jako je třeba hnití. Fungicidní povlak snižuje potřebu přípravků na ochranu rostlin v terénu až o 90%. A také prodáváme chemicky neošetřené osivo, vysoce udržitelné řešení.

V této oblasti se také snažíme inovovat. Například zkoumáme, jak mohou povlaky poskytnout alternativu k chemickým prostředkům na ochranu rostlin. Zkoumáme použití nových biologických materiálů na ochranu rostlin a růstových stimulátorů v povlacích. V roce 2019 společnost Bejo představila povlak vyrobený výhradně z přírodních materiálů, které se rozkládají v půdě.

Dnes a za 50 let
Cílem Bejo je přispět k udržitelnější výrobě potravin. V pěstování plodin to začíná semeny a odrůdami. Neustále hledáme zdravější způsoby produkce semen a lepší způsoby jejich zpracování a zpracování, abychom získali ty nejlepší produkty. Používáme inovace, které pro pěstitele přinášejí přidanou hodnotu. Ve spolupráci s našimi partnery v řetězci se snažíme o udržitelnost produkce a zvýšení bezpečnosti sklizně. Profesionální pěstitelé tedy mohou pěstovat plodiny, které dodávají chutnou a zdravou zeleninu - nyní i za 50 let.

- Poznávání přírody nikdy nekončí -